Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Jak zrobić lemoniadę?

jak-zrobic-lemoniade
0
Nic tak nie orzeźwia w upalne dni, jak szklanka dobrze schłodzonej lemoniady! Napój ten to prawdziwy powiew lata, który może przywołać wspomnienia z dzieciństwa i doskonale łączy kwaśny i słodki smak. Przygotujemy ją w kilka minut, a wspaniale ugasi pragnienie, dostarczy nam witamin i pozytywnej energii. I co najważniejsze - w przeciwieństwie do napojów pełnych chemicznych składników - jest zdrowa!


1. Lemoniada tradycyjna.

 

Składniki:

5 dojrzałych cytryn

250 g cukru

1,5 l zimnej wody

 

1. Umyte cytryny sparz gorącą wodą. Po wystygnięciu przyciśnij mocno do deski i kilkakrotnie przeturlaj, co ułatwi wyciśnięcie soku.

2. Cytryny przetnij na pół i mocno wyciśnij z nich sok do szklanki. Uzyskany sok przelej do dzbanka.

3. Do dzbanka wlej 1,5 litra zimnej wody i wsyp cukier. Wymieszaj.

4. Wstaw do lodówki na dwie godziny i podawaj z dużą liczbą kostek lodu!

 

2. Lemoniada pomarańczowo-gruszkowa z imbirem.

 

Składniki:

2 pomarańcze

3 gruszki

ok. 3cm korzenia imbiru

1 cytryna

3 łyżki miodu

2 l wrzątku

 

1. Pomarańcze i cytrynę sparz oraz przeturlaj po deseczce. Przekrój na pół i wyciśnij sok z 1 cytryny i 1,5 pomarańczy. Pół pomarańczy pokrój w plasterki.

2. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Wszystkie owoce przełóż do dużego dzbanka oraz wlej sok.

3. Obrany imbir zetrzyj na tarce i dodaj do dzbanka. Do owoców dodaj 3 łyżki płynnego miodu.

4. Zalej wszystko wrzątkiem, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.

5. Aby wzmocnić smak, możesz dodać również startą skórkę z cytryny.

6. Po ostygnięciu dodaj kostki lodu i przechowuj w lodówce!


3. Lemoniada miętowa.

 

Składniki:

10 gałązek mięty

2 cytryny,

1 litr wrzątku

4 łyżki cukru

 

1. Gałązki mięty zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia.

2. Cytryny przekrój na pół i każdą część pokrój w ćwiartki.

3. Miętowy napar przelej do dużego blendera, dodaj pokrojone cytryny, cukier i wodę.

4. Całość zmiksuj.

5. Przelej do butelki lub dzbanka ozdobionych gałązkami mięty i wstaw do lodówki.

 

Smacznego!


Powiązane artykuły:


Przepisy na skrzydełka z kurczaka

Przepisy na szybki obiad

Drobiowe roladki z sosem żurawinowym

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz