Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

CIASTECZKA BEZGLUTENOWE

CIASTECZKA BEZGLUTENOWE

0
Bezglutenowe ciastko to nic trudnego. Kiedy dopadnie Cię taki typ głodu na coś słodkiego, którego nie da się zaspokoić gruszką, winogronami, daktylem czy suszoną śliwką, wcale nie musisz kupować sklepowych słodkich przetworzonych gotowców.
Wystarczy sprawdzony przepis, kilka dobrej jakości składników i porcja własnoręcznie upieczonych, pysznych, w 100% domowych ciasteczek gotowa.
Ciasteczka kakaowe bezglutenowe.

Składniki:
150 g mąki kasztanowej
100 g mąki z prosa (jaglanej)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
90 g lekko słodzonego kakao (tu: hiszpańskie Bresco)
60 g zimnego masła
50 g śmietany ok. 20% (2 łyżki)
łyżka pasty waniliowej albo ziarenka z dwu lasek wanilii
2 jajka
dowolne orzechy lub inne bakalie
dodatkowa mąka do podsypania

Jako dekoracji możesz użyć dowolnych orzechów (np. nerkowców), dobrze sprawdzają się również inne bakalie (np. miechunka, rodzynki, suszone wiśnie lub żurawina). Suszone owoce pod wpływem wysokiej temperatury podczas pieczenia zabawnie puchną, a po ostudzeniu wracają do właściwego kształtu. Użyj dowolnych foremek, wypróbuj własne bakaliowe dodatki, a nawet samodzielnie wybrane rodzaje mąki, by uzyskać najbardziej odpowiadający Ci efekt.
Stosowane tu przeze mnie rodzaje mąki to jedna z propozycji. Z przepisem można eksperymentować, a same ciasteczka zdecydowanie są tego warte!
Kakao Breco jest lekko słodzone, dlatego do ciastek nie dodajemy cukru. Jeśli używasz zwykłego kakao, szczególnie innego niż surowe, możesz dodać trochę cukru (może być także cukier puder) lub miodu.
Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 100 ciastek (w zależności od wielkości foremek).

Nad stolnicą przesiej przez sito obydwa rodzaje mąki i kakao, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Posiekaj nożem masło, dodaj do suchych składników i dłońmi dokładnie wymieszaj całość. Dodaj 2 żółtka i jedno białko, wymieszaj. Pozostałe białko odstaw. Następnie dodaj śmietanę, wanilię i wyrób ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Podziel ciasto na dwie połowy i rozwałkuj każdą część ciasta na placek o grubości ok. 4 milimetrów. Wytnij dowolne kształty przy pomocy foremek i ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej do pieczenia i układania nowych ciastek używać naprzemiennie dwóch blach. Przy pomocy pędzelka posmaruj ciastka białkiem i lekko wciśnij w nie orzechy lub inne bakalie. Piecz ciastka na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 4-5 minut Zaczekaj chwilę, aż ciastka lekko ostygną i zdejmij je z blachy. 

Czekoladowe Brownie z kaszy jaglanej.
Ciasteczka w smaku i konsystencji bardzo przypominają czekoladowe pierniczki.
Są miękkie i bardzo aromatyczne, a ktoś kto nie wie, że w składzie jest kasza jaglana, na pewno się tego nie domyśli. Spróbujcie „oszukać” kogoś, kto twierdzi, że kaszy nie lubi i nie je. Sukces gwarantowany:-). Smakują doskonale.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 24 ciastek – w zależności od wielkości, w jakiej będziesz je formować.

Składniki: NA 24 CIASTECZKA:
100 g kaszy jaglanej
3 łyżki nierafinowanego bio oleju kokosowego
5 łyżek surowego kakao (tu: Surovital)
100 g gorzkiej czekolady (do kąpieli wodnej, tu: Raw Cocoa)
25 g gorzkiej czekolady (do posiekania)
8 daktyli wypestkowanych (najlepiej - świeże izraelskie)
2 łyżeczki cynamonu
ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta anyżu (opcjonalnie)
50 g mielonego lnu
50 g dowolnej mąki z orzechów lub nasion (może być kokosowa, z laskowych, z włoskich, dyniowa, słonecznikowa, etc.)
2 banany

Przepis: Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy (tu: 1,5 kubka wody na 0,5 kubka kaszy). Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kaszę, olej kokosowy i wypestkowane daktyle zmiksuj na krem. Czekoladę (100 g) rozpuść w kąpieli wodnej (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody). W robocie kuchennym zmiksuj powstały krem z kaszy (pkt 2), kakao, rozpuszczoną czekoladę, cynamon, anyż, wanilię, len, mąkę i rozgniecione na papkę banany. Miksuj, aż uzyskasz gładkie, wilgotne i lepkie ciasto. Dorzuć posiekaną czekoladę (25 g) i mieszaj jeszcze ok. 1-2 minuty. Odstaw ciasto na pół godziny, by lekko zgęstniało i przeschło. Formuj w dłoniach ciastka: kulki wielkości czekoladowych trufli układaj – lekko je rozpłaszczając – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 30 minut. Ciastka lekko puchną podczas pieczenia, dlatego zachowaj odstępy między poszczególnymi sztukami. Upieczone ciastka odstaw na kratce do ostygnięcia.

SMACZNEGO!!! Uważajmy jednak na ilości, bo ciężko się oprzeć takim smakom.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz