Mój koszyk

Odnoszący sukcesy

Hourra

Brawo!

brawo

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci wiadomość e-mail.

Blisko

Wysyłanie zakończone!

brawo

Twój paragon jest obecnie przetwarzany. Wkrótce otrzymasz wiadomość e-mail z potwierdzeniem statusu żądania.

Przejdź do zakupów

Zapisz kupony przed przystąpieniem do zakupów u autoryzowanego sprzedawcy . Pamiętaj, żeby zachować paragon!

Zeskanuj paragon

Seminarium

Użyj telefonu komórkowego, aby zrobić zdjęcie paragonu i wysłać je w ciągu 15 dni.

Poproś o zwrot

Jak tylko Twój paragon zostanie zatwierdzony, możesz ubiegać się o zwrot gotówki. Kliknij Rozumiem, aby rozpocząć.

Klikając ikonkę Rozumiem, akceptujesz Nasz regulamin.

Rozumiem

Możesz śledzić wszystkie swoje oszczędności, przechodząc do Moje konto

Babka – tradycyjne ciasto w nowej odsłonie

Babka – tradycyjne ciasto w nowej odsłonie

0

Nie sposób wyobrazić sobie świąt wielkanocnych bez pięknej, pękatej babki – tradycyjnego ciasta, które ozdabia niemal wszystkie wielkanocne stoły w Polsce. Babka to symbol dostatku, ponieważ do pieczenia używa się wielu jajek i dużej ilości masła, a dodatki, czyli migdały, orzechy, ale przede wszystkim rodzynki symbolizują bogactwo i zdrowie. Etymologia nazwy tego ciasta jest nieznana – prawdopodobnie ciasto zyskało tę nazwę, bo swoim kształtem przypomina bogato upięte suknie wiejskich kobiet – babek właśnie. Każda babka powinna być pękata, a w środku powinna znajdować się dziurka, do której spływać ma gęsta polewa czekoladowa lub lukier. Gruby kawałek babki musi znaleźć się w koszyczku wielkanocnym, obok święconej kiełbasy, chrzanu, soli i pieprzu.

Przepisów na babkę jest wiele. Najlepiej wybrać któryś z klasycznych i dostosować go do własnych upodobań. My proponujemy babkę nasączaną rozmaitymi ponczami. Można wybrać poncze na bazie alkoholu lub też poncze bezalkoholowe (na bazie herbaty), wtedy babka z powodzeniem może zagościć na talerzach naszych pociech.

Poncze do nasączenia babki:

Poncz rumowy: 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 3 łyżki rumu, sok i starta skórka z połowy cytryny

Wodę zagotować, dodać cukier i rum, chwilę pogotować, dodać sok i skórkę z cytryny

Poncz kawowy: 1 szklanka wody, 1 szklanka kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka cukru, 2 łyżki spirytusu

Wodę zagotować, dodać cukier i szklankę kawy oraz 2 łyżki spirytusu.

Poncz pomarańczowy: 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 4 łyżki likieru pomarańczowego, sok i starta skórka z jednej pomarańczy

Wodę zagotować, dodać cukier i likier, chwilę pogotować, dodać sok i skórkę z pomarańczy

Oczywiście każda babka musi być należycie ozdobiona. Najlepiej sprawdzają się tu gorzka lub mleczna czekolada. Świetnie pasują też migdały, ale można również użyć prażonych orzechów laskowych lub kandyzowanych owoców. Prawdziwa baba wielkanocna nie musi być słodka, słodka zaś musi być jej polewa – polecamy lukier z odrobiną soku z cytryny lub ze startą skórką pomarańczową.

0

Dodaj komentarz

Zgoda na pliki cookie