Sprawdzone przepisy na ciasta

Sprawdzone przepisy na ciasta

Kolekcja ta gromadzi podstawowe i godne zaufania klasyczne przepisy.


Ciasto czekoladowe – brownie

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Temperatura piekarnika: 180°C


  • 125 g masła
  • 45 g kakao
  • 2 duże jaja
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 g mąki z dodatkiem środków spulchniających
  • 60 g posiekanej ciemnej czekolady
  1. Roztopić masło. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dobrze wymieszać.
  2. Delikatnie ubić jajka, następnie dodać cukier i dobrze razem utrzeć. Do jaj wlać kakaową miksturę i wymieszać. Do masy przesiać mąkę i całość delikatnie połączyć dodając okruchy czekolady.
  3. Ciasto wylać o wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o długości 20cm. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone lecz wilgotne.
  4. Wystudzić i pociąć na mniejsze kwadraty. Oprószyć cukrem pudrem i kakao.
Podstawowe babeczki

Liczba porcji: 12
Czas pieczenia: 12-15 minut
Temperatura piekarnika: 200°C


  • 125 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
  • 170 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 5 ml esencji waniliowej
  • 280 g mąki z dodatkiem środków spulchniających
  • 200 ml mleka
  1. Utrzeć masło i cukier, aż do otrzymania lekkiej konsystencji. Pojedynczo dodawać jaja, a po każdym dobrze wszystko razem utrzeć. Dolać esencji waniliowej i znów porządnie wszystko wymieszać.
  2. Dodać mąkę i w miarę potrzeby również mleko. Połączyć razem wszystkie składniki.
  3. Wyłożyć formę do babeczek papierowymi foremkami i za pomocą łyżeczki wykładać do nich masę. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystudzenia.
Ciasteczka waniliowe

Liczba porcji: about 20
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia w lodówce
Czas pieczenia: 10-12 minut
Temperatura piekarnika: 170°C


  • 120 g masła
  • 120 g masła
  • 1 żółtko dużego jaja
  • 5 ml esencji waniliowej
  • 180 g mąki tortowej
  1. Ucierać masło i cukier, aż do otrzymania lekkiej konsystencji. Dodać żółtko i esencję waniliową i utrzeć wszystko razem. Wsypać mąkę i mieszać do otrzymania konsystencji miękkiego ciasta. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i umieścić na godzinę w lodówce.
  2. Rozwałkować ciasto przez folię spożywczą. Za pomocą foremek do wycinania ciasta uformować małe ciasteczka. Umieścić ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut. Po upieczeniu zdjąć z blachy i wystudzić.
Biszkopt

Porcja: 1 ciasto o średnicy 20cm
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Temperatura piekarnika: 160°C


  • 5 dużych jaj z oddzielonymi białkami od żółtek
  • 160 g drobnego cukru
  • 12,5ml soku z cytryny
  • 120 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  1. Ubić pianę z białek, ale starać się jej nie przebić, czyli nie ubijać zbyt długo. Podczas ubijania powoli i w małych dawkach dodać 100 g drobnego cukru. Dodać sok z cytryny. Odstawić.
  2. W drugiej misce ucierać żółtka, aż przybiorą jasną barwę (nie ma potrzeby oczyszczania ubijaczek miksera po ubiciu piany z białek). Dodać resztę cukru i kontynuować ubijanie, aż masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji.
  3. Bardzo delikatnie połączyć ze sobą obie masy.
  4. Do masy przesiać mąkę dodając ją w kilku porcjach i za każdym razem delikatnie mieszając.
  5. Przelać ciasto do dwóch form o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Delikatnie ostukać formę i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od boków formy. Wyłożyć z formy i wystudzić.

© Gallo Images

Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Biszkopt wygląda fenomenalnie! Co prawda ręki do biszkoptów nie mam, ale wypróbuję przepis. Przekonam się ;)

  • Zgłoś

Biszkopt wygląda fenomenalnie! Co prawda ręki do biszkoptów nie mam, ale wypróbuję przepis. Przekonam się ;)

  • Zgłoś

najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze-wiec pewnie i ciasteczka bedą smaczne-a że święta tuż tuż warto wypróbować

  • Zgłoś

ciasteczka waniliowe,dwa razy jest pozycja 120 g masła,czy to pomyłka,czy tak ma być?

  • Zgłoś
wiki11

wiki11

Zgłoszone

Moja rodzina uwielbia ciasteczka napewno się skuszę i wypróbuję

  • Zgłoś

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej