Regionalne specjały wigilijne

Regionalne specjały wigilijne

Tradycyjne potrawy świąteczne takie jak barszcz wigilijny, pierogi z grzybami i kapustą, kapustę z grochem czy dania z karpia - znamy wszyscy.


Warto zwrócić jednak również uwagę na regionalne specjały!

Brzad

Na Kaszubach - obok najbardziej znanego śledzia po kaszubsku - na wigilijnym stole serwuje się także zupę z brzadu. Cóż to takiego? To wigilijna zupa, którą przygotowuje się z owocowego suszu – tytułowego brzadu. Na brzad składają się takie owoce jak śliwki, jabłka, gruszki, morele czy brzoskwinie, a czasem także wiśnie. Przygotowanie tego przysmaku jest proste i nie powinno przysporzyć kłopotów żadnej pani domu. Najpierw przygotowany przez nas brzad należy ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Po 15 minutach wywar zagęszcza się mąką wymieszaną z zimną wodą, tak aby powstała zupa. Niektórzy dodają również starte ziemniaki lub makaron. Po zdjęciu z ognia dodajemy nieco śmietany i… gotowe!

Kasza jaglana ze śliwkami

Wśród regionalnych specjałów bożonarodzeniowych znajdziemy wiele takich, których podstawą jest kasza. Na Podkarpaciu gospodynie tradycyjnie przygotowywały kaszę jaglaną ze śliwkami. Receptura tego dania także nie jest skomplikowana. Aby uraczyć nią swoich wigilijnych gości, potrzebować będziesz ok. ½ kilograma kaszy jaglanej, ok. 25 dag suszonych śliwek oraz cukier. Najpierw powinnaś namoczyć śliwki w zimnej wodzie oraz pozostawić je na 15 minut do zmięknięcia. W tym czasie ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy kasza będzie ugotowana, należy dodać śliwki i gotować je na małym ogniu około 5 minut, dodając -  w zależności od smakowych preferencji – od 3 do 5 łyżek cukru.

Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Moczka

Moczka to nic innego jak wigilijna zupa piernikowa z bakaliami, którą tradycyjnie przyrządza się na Śląsku od XIX wieku. Już od 8 lat znajduje się w oficjalnym rejestrze produktów tradycyjnych. Wprawdzie w różnych częściach Śląska znajdziemy różne receptury, ale zawsze bazą każdej moczki jest piernik. Do jej przygotowania potrzebować będziesz 100 g aromatycznego piernika, 1 l kompotu śliwkowego oraz bakalie – różne rodzaje rodzynek, suszone morele, suszone śliwki, włoskie orzechy i migdały. Dzień przed Wigilią powinnaś namoczyć piernik w litrze przegotowanej wody i pozostawić na całą noc, a następnego dnia zmiksować go na jednolitą masę. Następnie przełóż ją do garnka i zacznij gotować, dodając do niej pokrojone w paseczki śliwki i morele oraz posiekane orzechy i migdały. Wszystko zalej kompotem i intensywnie mieszaj, tak aby wywar się nie przypalił. Aby uzyskać słodko-kwaśny smak podczas gotowania, dodaj podzieloną na kostki tabliczkę czekolady i zagotuj mieszając. Moczkę podaje się w postaci schłodzonej, posypaną migdałowymi płatkami, a niektórzy dodają do niej także ciemnego piwa.

Życzymy smacznego!

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Head & Shoulders Menthol

Head & Shoulders Menthol

"

Skuteczność w walce z łupieżem to jedno i najważniejsze ale w połączeniu z uczuciem świeżości, który daje i z tym cudownym zapachem czyni ten szampon bezkonkurencyjnym.

"

przez Ambasadora
TesterG142713

Szampon Head & Shoulders Menthol

Szampon Head & Shoulders Menthol

"

Jak dla mnie największe zalety szamponu Head & Shoulders to jego wydajność i konsystencja. To wyraźnie odróżnia go od innych szamponów, których dotychczas używałem. A jeśli chodzi o działanie przeciwłupieżowe sprawdził się idealnie u mnie i u znajomych, którzy podzielili się ze mną opinią.

"

przez Ambasadora