Przepisy z orzechami

Przepisy z orzechami

Oprócz charakterystycznej konsystencji i smaku, orzechy dodadzą każdemu daniu nutki dekadencji.


Muffinki orzechowo-serowe
Liczba porcji: 12 dużych muffinek
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Całkowity czas przyrządzenia: 35 minut
Temperatura piekarnika: 180°C

Muffinki orzechowo-serowe

Składniki:

  • 375 ml (1½ szklanki) mąki tortowej
  • 10 ml proszku do pieczenia
  • 3 ml soli
  • 1 ml pieprzu cayenne
  • 250 ml (1 szklanka) startego sera cheddar
  • 125 ml (½ szklanki) posiekanych orzechów pekanowca
  • 80 ml pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
  • 6 drobno posiekanych pikantnych papryczek
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 duże jajko
  • posiekane orzechy pekanowe do dekoracji
  1. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
  2. Dodaj oba sery, orzechy i papryczki. Wymieszaj.
  3. W mniejszej misce wymieszaj mleko, olej i jajko. Połącz z płynnymi składnikami. Ciasto nie musi być idealnie gładkie.
  4. Wyłóż formę do muffinek papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Dla dekoracji posyp ciasto z wierzchu orzechami.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Serwuj na gorąco z masłem.

Wskazówka: Jeśli nie lubisz sera pleśniowego, możesz z powodzeniem zastąpić go w przepisie serem feta lub ricotta.

Roladki z orzechami i oliwkami
Liczba porcji: 24 roladki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przyrządzenia: 65 minut
Temperatura piekarnika:180°C

Roladki z orzechami i oliwkami

Składniki:

Fairy Sensitive Chamomile & Vit E
Fairy Sensitive
(2671)

Fairy Sensitive Płyn do mycia naczyń

Odkryj teraz!
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 125 ml słodkiego sosu chili
  • 125 ml posiekanych czarnych oliwek (np. Kalamata)
  • 100 ml posiekanych orzechów laskowych
  • 100 ml posiekanych orzechów pekanowca
  • 100 ml suszonych pomidorów w oliwie
  • 250 ml startego sera mozzarella
  1. Rozwiń ciasto i posmaruj je sosem chili.
  2. Rozłóż na nim oliwki, orzechy, pomidory i ser.
  3. Zwiń ciasto w roladę zaczynając od dłuższego boku, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. W tym czasie nasmaruj blachę masłem lub spryskaj olejem w sprayu. Kiedy ciasto stwardnieje w chłodzie, pokrój roladę na plastry grubości 1 cm i rozłóż na blasze.
  4. Piecz 20 minut aż ciasto się zarumieni lekko rozwarstwi. Podawaj jeszcze ciepłe.

Tarta ze szparagami i migdałami
Liczba porcji: : 4 małe lub 1 duża tarta
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 35 minutes
Total time: 70 minut
Całkowity czas przyrządzenia:180°C

Tarta ze szparagami i migdałami

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 15 ml masła
  • ½ posiekanej cebuli
  • 125 ml startego sera cheddar
  • 150 g młodych szparagów
  • 80 g grubo posiekanych migdałów
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany (18%)
  • 1 ml pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  1. Rozwiń ciasto i wyłóż nim cztery małe foremki do tarty lub jedną dużą. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut przed nałożeniem reszty składników.
  2. W tym czasie stop masło w dużym rondlu, dodaj cebulę i smaż aż do zeszklenia. Wyłóż ją na dno foremki z ciastem i posyp serem. Na wierzchu ułóż szparagi i siekane migdały. Aby uniknąć zabrudzeń piekarnika postaw foremki na blasze do pieczenia.
  3. Ubij jaja ze śmietaną i przyprawami. Zalej tarty powstałą miksturą tak, aby pokryły ułożone w nich nadzienie.
  4. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut lub do spuchnięcia tarty i zarumienienia ciasta. Podawaj na ciepło.

© Gallo Images

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap