Przepisy na zdrowe i lekkie sałatki

Przepisy na zdrowe i lekkie sałatki

Wiosna już za pasem, po okresie zimowego spadku aktywności czas znowu zadbać o swoją kondycję.


Wykorzystaj nasze przepisy i zamień ciężkostrawne potrawy na świeże, lekkie i zdrowe sałatki!

Sałatka ze szpinakiem i mango

Składniki:

  • 2 garście liści świeżego szpinaku
  • 2 sztuki mango
  • 2 średnie pomidory
  • 200 g sera owczego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Z liści szpinaku usuń ogonki, opłucz zimną wodą i osusz za pomocą papierowego ręcznika.
  2. Owoc mango obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
  3. Umyte pomidory pokrój w półksiężyce.
  4. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu.
  5. Do szklanki wlej oliwę i ocet, dodaj musztardę, sól i pieprz, a następnie wszystko zmiksuj.
  6. Szpinak wymieszaj z pomidorami, mango, połową sera i orzechów oraz sosem. Z wierzchu udekoruj tę zdrową i lekką sałatkę pokruszonym serem i orzechami.

Sałatka z rukoli z awokado

Składniki:

  • 4 garście rukoli
  • 2 owoce awokado
  • 6 suszonych pomidorów
  • puszka lub słoiczek anchois
  • 1 niewielka cytryna
  • sól

Przygotowanie:

Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie
  1. Rukolę opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do salaterki.
  2. Z awokado usuń skórkę, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Przełóż do salaterki i skrop sokiem z cytryny.
  3. Pomidory odsącz z oliwy i pokrój na cienkie paseczki. Dodaj do miseczek.
  4. Posól sałatkę i ułóż na wierzchu fileciki anchois.

Powiew wiosny na talerzu

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 2 dymki wraz ze szczypiorkiem
  • opakowanie kiełków brokułów lub soczewicy
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki oczyść, opłucz, usuń ogonki i listki. Pokrój je na ćwiartki i przełóż na talerz.
  2. Dymkę opłucz, osusz i drobno posiekaj razem z zielonym szczypiorkiem. Dodaj wraz z kiełkami do rzodkiewek.
  3. Wszystko delikatnie wymieszaj, posól i dodaj świeżo zmielony pieprz.
  4. Delikatnie skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz oliwą.
  5. Wstaw do lodówki na ok. 20 minut.

Powiązane artykuły:

 Przepisy na zdrowe przekąski 

 Potrawy z młodych warzyw

 Dieta wegańska - zalety 



Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej