Przepisy na wielkanocny obiad

Przepisy na wielkanocny obiad

Przepisy na wiosenne przystawki, przepyszne danie główne oraz lekki pudding doskonale sprawdzą się podczas rodzinnego obiadu wielkanocnego!


Lekkie, proste przystawki

  • Szparagi gotowane przez kilka minut na parze, podane po cztery, pięć sztuk na talerzu, spryskane dobrą oliwą z oliwek oraz posypane małą ilością startego parmezanu.
  • Szybka i tania zupa z grochu i mięty – drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przysmaż krótko na rozgrzanym maśle, dodaj mrożonego lub świeżego, obranego z łupin grochu oraz porwanych liści mięty, a następnie duś przez kilka minut. Dodaj wywar warzywny i duś na małym ogniu przez 20 minut, a następnie zmiksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

 

Niedzielna pieczeń z jagnięciny

  • Udziec jagnięcy przypraw do smaku (ziołami i solą)i odstaw na godzinę. Następnie zmyj sól i wysusz mięso, po czym wetrzyj w nie oliwę z oliwek, przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią. Piecz w temp. 170°C przez około dwie godziny. (2,5 kg udźca jagnięcego wystarczy na porcje dla 4-6 osób, większe kawałki mięsa należy piec nieco dłużej).
  • Z soków, które wypłynęły z mięsa przygotuj sos, dodając do niego odrobinę mąki, białego wina oraz wywaru, duś przez kilka minut, ciągle mieszając.
  • Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, posypanymi świeżym rozmarynem.
  • Przygotuj dodatki dobrane według smaku. Wypróbuj małe marchewki w polewie z cydrem: podsmaż marchewki w maśle przez 5 minut, posyp niewielką ilością brązowego cukru, a gdy cukier się rozpuści, dolej 200 ml cydru i 100 ml wody wymieszanej z łyżeczką dobrej musztardy. Duś przez około 10 minut, aż marchewki zmiękną.
Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

 

Wielkanocny pudding

  • Pieczone owoce z francuską śmietanką to przepis na przepyszne zwieńczenie wielkanocnego obiadu. Obierz kilka jabłek (koksa lub podobnych) oraz soczystych gruszek, wytnij gniazda nasienne, a następnie potnij owoce na ćwiartki i ułóż w płytkim, żaroodpornym naczyniu. Owoce posyp drobno startym imbirem, skórką pomarańczy oraz niewielką ilością cynamonu, a następnie polej sokiem z całej pomarańczy. Całość przykryj folią. Piecz w temp. 170°C, w czasie jedzenia obiadu. 


 

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Przepisy w nowej formie, bez podania składników i ich ilości, wydają się proste, ale wcześniej trzeba zrobić listę zakupów.

  • Zgłoś
mama04

mama04

Zgłoszone

Myślę,że nie które przepisy wypróbuję...

  • Zgłoś

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej