Przepisy na warzywa z grilla

Przepisy na warzywa z grilla

Powszechnie wiadomo, że podstawę zdrowej diety, szczególnie dla dzieci w okresie dorastania, stanowi spożywanie pięciu porcji warzyw dziennie.


Jednak nakłonienie naszych milusińskich do jedzenia warzyw może być prawdziwym wyzwaniem. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, a przede wszystkim w bogatym smaku, kolorze i zamaskowaniu warzywnego charakteru dania. Mając powyższe na uwadze, przedstawiamy łatwe i szybkie przepisy na warzywa z grilla dla naszych milusińskich: talerz grillowanych warzywnych szaszłyków.

SKŁADNIKI (dla 4 osób)
1. Pizza na patyku

  • Opakowanie metalowych szpikulców do grilla
  • 4 pomidorki cherry
  • 3 małe kulki mozzarelli
  • 2 kawałki chleba w kształcie kostki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g bazylii

2. Kukurydza w kolbach

  • Świeża kolba kukurydzy na jedną osobę (z liśćmi)
  • Garść cebuli dymki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 suszone chili
  • Odrobina świeżej kolendry
  • Odrobina soli i kawałek sznurka (namoczonego w zimnej wodzie)
Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

3.Cukinie z serem i ziemniaki w mundurkach

  • Jeden ziemniak ugotowany w łupinie
  • ¼ pokrojonej w plastry cukinii
  • 50 g sera feta
  • 4 plasterki czerwonej cebuli
  • 4 papryki faszerowane serem
  • 2 małe papryki
  • Kilka gałązek tymianku
  • 100 g serka Philadelphia (lub inny kremowy serek)

PRZYGOTOWANIE WARZYW Z GRILLA

  1. Pizza na patyku. Zacznij od aromatyzowania oliwy bazylią. Odłóż kilka listków bazylii do dekoracji. Pozostałe listki bazylii wrzuć do wrzącej, osolonej wody na 2 minuty, a następnie zahartuj zimną wodą i wysusz przy pomocy ściereczki. Następnie posiekaj listki bazylii i włóż do miksera. Dodaj oliwę z oliwek i zmiksuj. Przelej miksturę przez gęste sitko lub wyciśnij przez gazę. Przypraw oliwę pieprzem i solą do smaku. Odstaw na bok. Teraz czas na szpikulce.
  2. Na metalowe szpikulce do grilla nadziej kostki chleba, pomidory i mozzarellę, a następnie całość posmaruj oliwą z oliwek i grilluj do momentu, aż chleb będzie chrupiący, pomidory pękną, a mozzarella delikatnie się roztopi.
  3. Kukurydza w kolbie. Świeżą kolbę kukurydzy gotuj przez 15 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Obierz kukurydzę z liści i nasmaruj ją masłem i miodem, a następnie delikatnie przypraw suszonym chilli i solą. Przed zawinięciem w liście kolbę posyp dymką i kolendrą. Następnie zwiąż kolbę wraz z liśćmi za pomocą sznurka (kolba powinna przede wszystkim wyglądać apetycznie). Tak przygotowaną kolbę kukurydzy zapiekaj na grillu, do momentu zrumienienia.
  4. Cukinia z serem i ziemniaki w mundurkach. Pośrodku nieobranego ziemniaka zrób niewielkie nacięcie. Do nacięcia włóż kilka plastrów cukinii, czerwonej cebuli i odrobinę fety. Całość posyp solą, pieprzem, papryką i posmaruj oliwą. Zawiń w folię aluminiową i połóż na grillu na około 6-8 minut lub zapiecz przez 20 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku.
  5. Papryka faszerowana serem. Starannie umyj, a następnie osusz paprykę. Wymieszaj serek z listkami tymianku, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odetnij górną część papryki, wyjmij nasiona, nafaszeruj paprykę serkiem i nadziej na szpikulec. Grilluj do momentu, aż papryka będzie ugotowana, ale wciąż chrupiąca.
  6. Nie istnieje coś takiego jak nadmiar warzyw, a warzywa z grilla przygotowane zgodnie z naszym przepisem po prostu rozpływają się w ustach.

Jak wyczyścić grill ogrodowy?

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Super pomysły! Osobiście jestem zwolenniczką warzyw na grillu wieć jak najbardziej podobają mi się te kolorowe pomysły :)

  • Zgłoś

Wszystko wygląda bardzo smakowicie. U mnie bardzo często zajadamy się warzywami pieczonymi w piekarniku. Warzywka kroję w plastry (ziemniaki, bataty, marchew, seler, buraki,pietruszka, cukinia, bakłażan, papryka, czosnek) . Polewam je oliwką , posypuję ziołami prowansalskimi. Tak sobie leżą ok 2 godzin. Potem blaszke w piekarniku wykładam papierem do pieczenia i na nim układam warzywa. Po upieczeniu trochę solimy. Pychotka.

  • Zgłoś

Dobrze że jutro sobota a kukurydzy w koło pod dostatkiem,jutro odpalamy grilla bo złapałam smak na te kukurydzę

  • Zgłoś
Klio69

Klio69

Zgłoszone

Ależ to smakowicie wygląda można wręcz jeść oczami...do moich ulubionych warzyw grillowanych można zaliczyć przede wszystkim cukinie!

  • Zgłoś

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej