Przepisy na potrawy z ryżem

Przepisy na potrawy z ryżem

Przedstawiamy przepisy na wyśmienite dania z ryżem z całego świata.


Ryżowe racuszki
Te słodkie ryżowe racuszki to tradycyjna potrawa z regionu Toskanii, serwowana najczęściej w Dzień Św. Józefa.



Składniki

  • 350 g surowego ryżu
  • 1 litr mleka
  • 50g (¼ szklanki) cukru
  • Skórka z cytryny
  • 30 ml (2 łyżki stołowe) masła
  • 3 duże jaja (z oddzielonymi żółtkami od białek)
  • 45 ml (3 łyżki stołowe) rumu
  • 120 g (1 szklanka) mąki tortowej
  • 10 g (1 saszetka) drożdży w proszku
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do dekoracji

  1. W rondelku połącz ryż, mleko, cukier, skórkę z cytryny i masło. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż ryż będzie gotowy.
  2. Zdejmij rondelek z ognia i lekko przestudź jego zawartość. Następnie dodaj żółtka oraz rum i dobrze wymieszaj.
  3. W misce ubij sztywną pianę z białek i połącz ją z ryżem.
  4. Na koniec dodaj mąkę oraz drożdże i całość dokładnie połącz.
  5. W głębokiej patelni rozgrzej olej.
  6. Z masy ryżowej uformuj małe kulki o objętości mniej więcej łyżeczki do herbaty i smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.
  7. Po usmażeniu wyłóż racuszki durszlakową łyżką na papierowy ręcznik i odsącz nadmiar tłuszczu.
  8. Przed podaniem oprósz racuszki cukrem pudrem.


Pieczony czerwony ryż
Przepis na tradycyjne brazylijskie danie z ryżem, które idealnie zaspokoi głód nawet większej liczby gości.



Składniki

  • 250 g opłukanego i odsączonego ryżu długiego
  • 30 ml (2 łyżki stołowe) oleju
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 3 obrane ze skórki i pokrojone pomidory bez gniazd nasiennych
  • 15 ml (1 łyżka stołowa) przecieru pomidorowego
  • 5 ml (1 łyżeczka) suszonego oregano
  • 2,5 ml (½ łyżeczki) pieprzu cayenne
  • Sól do smaku
  • 60 g startego sera cheddar
Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

  1. Ryż gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie odsącz, opłucz i odstaw.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż cebulę do miękkości.
  3. Dodaj pozostałe składniki poza serem. Dodaj ryż i wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Całość przełóż do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i posyp serem.
  5. Piecz w 190°C przez 15 minut.
  6. Przed podaniem przypiecz ser na brązowy kolor pod górną grzałką piekarnika.


Pilaw po rosyjsku
Jest to jedna z wersji pilawu, czyli sytego, jednogarnkowego dania z ryżem, pochodzącego z Uzbekistanu.



Składniki

  • 100 g łoju baraniego
  • 400 g jagnięciny pokrojonej w kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone na cienkie plasterki
  • 5 ml (1 łyżeczka) ziaren pieprzu
  • 30 ml (2 łyżki stołowe) nasion kolendry
  • 30 ml (2 łyżki stołowe) nasion kminu rzymskiego
  • 5 obranych i startych dużych marchewek
  • 400 g (2 szklanki) surowego ryżu
  • 1 litr warzywnego, jagnięcego lub wołowego bulionu
  • Sól i pieprz do smaku

  1. W garnku z grubym dnem i przykrywką rozgrzej połowę łoju baraniego, aż do punktu dymienia i zarumień pokrojone w kostki mięso jagnięce. Odstaw na bok.
  2. Podgrzej pozostałą część tłuszczu i smaż cebule przez około 10 minut na wolnym ogniu, do uzyskania złotobrązowego koloru.
  3. Dodaj przyprawy i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  4. Dodaj marchewki i smaż przez około 2-3 minuty.
  5. Dodaj ryż i smaż krótko, w wysokiej temperaturze, ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru.
  6. Połącz z mięsem i sokami, które z niego wypłynęły oraz dodaj bulion.
  7. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie gotowy, a cały płyn zaabsorbowany. Danie podawaj na gorąco.


Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej