Przepisy na mięso z owocami

Przepisy na mięso z owocami

Ludzie od wieków łączą ze sobą mięso i owoce.


Jednym z najbardziej popularnych przepisów zawierających takie połączenie jest chiński sposób przyrządzania kaczki w soku pomarańczowym.

W Europie natomiast już starożytni Grecy i Rzymianie gotowali mięso z miodem i owocami. Pomarańcza i galaretka nadal używana jest w kuchni francuskiej i włoskiej, a w Brazylii furorę robią zupy pomarańczowe.

Ty też możesz się przekonać, jak smakuje ten swoisty miraż smaków! Wystarczy, że skorzystasz
z jednego z naszych przepisów!

Jagnięcina z sosem jabłkowym
Składniki (4osoby)

  • 500 g mięsa jagnięcego
  • 4-5 jabłek
  • Skórka pomarańczowa i sok z 1 pomarańczy
  • Szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki płynnego oleju

Przygotowanie:

  • Pokrój jagnięcinę na cienki plasterki i nanieś niewielką ilość oleju na patelnię.
  • Posól plastry mięsa i smaż obustronnie przez minutę.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i umieść w nim mięso, posyp czarnym pieprzem.
  • Obierz jabłka, pokrój je i ułóż na pokrojonej jagnięcinie.
  • Zetrzyj skórkę pomarańczową i wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Wymieszaj ze sobą startą skórkę pomarańczową, sok jabłkowy i sok z pomarańczy.
  • Gotową masę wylej na mięso z jabłkami.
  • Uszczelnij naczynie folią aluminiową i piecz w średniej temperaturze przez około godzinę. Po 30 minutach zdejmij folię i piecz dalej.
  • Teraz gotowe danie rozłóż na talerzu. Smacznego!
Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie


Pyszny kurczak z owocami
Składniki:

  • 6 filetów z kurczaka
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka soku grejpfrutowego
  • 1 szklanka soku z cytryny
  • 1 szklanka soku z mandarynki
  • 1 pomarańcza
  • 1 mandarynka
  • 5-6 moreli
  • 5-6 mirabelek
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 8-10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżeczki masła

Przygotowanie:

  • Ułóż filety z kurczaka w naczyniu.
  • Zmieszaj je z solą i papryką, dodaj sok z pomarańczy, mandarynek, grejpfruta i cytryny.
  • Odstaw na 20 minut. W tym czasie pokrój skórkę pomarańczy, mandarynek, moreli i śliwek.
  • Ułóż przygotowane owoce na mięsie i posyp je czarnym pieprzem, następnie dodaj odrobinę masła.

Mamy nadzieję, że Ci smakowało i że teraz w Twojej kuchni owoce będą występowały obok mięsa równie często jak warzywa!

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap