Przepisy na dania ze śliwkami

Przepisy na dania ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa w najlepsze – wykorzystaj nasze przepisy na dania ze śliwkami w swoim menu!


Zgrabna, okrągła, kusząca granatowo-fioletową, żółtą czy czerwonawą barwą śliwka może wydawać się owocem nieco tajemniczym. Jest jednak zdrowa i świetnie pasuje do wielu dań. Skorzystaj z naszych przepisów na dania ze śliwkami, poznaj jej aromat i wykorzystaj jej walory, przygotowując wraz z nami babcine knedle i pyszną, kruchą tartę!

Tradycyjne knedle ze śliwkami
60 minut
4 porcje

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 śliwek
  • 10 łyżeczek cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, a gdy będą letnie przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj mąkę i jajka oraz szczyptę soli i zagnieć z nich ciasto.
  3. Ciasto podziel na części i uformuj z nich wałki. Odkrawaj z nich po kawałeczku, formując okrągłe, cienkie placki.
  4. Na środku każdego z nich ułóż śliwkę. Posyp przygotowanym wcześniej cukrem wymieszanym z cynamonem i zlepiaj formując knedle.
  5. Gotuj na osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
  6. Na patelni roztop masło i zarumień na nim bułkę tartą. Polewaj nią gorące knedle.

Krucha tarta z węgierkami
60 minut
4 porcje

Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Składniki:

  • 15 dag mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 5 dag zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 0,5 kg węgierek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • aromat migdałowy

Przygotowanie:

  1. Przesiej 10 dag mąki, dodaj do niej 3 łyżki cukru, żółtko, 10 dag masła i śmietanę. Wszystko razem wymieszaj.
  2. Kiedy masa będzie przypominać kruszonkę, dodaj 2 łyżki zimnej wody i zagnieć, a następnie rozwałkuj. Ciastem wylep formę do tarty o średnicy 24 cm. Piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
  3. Gdy ciasto się podpiecze, wysyp orzechy wymieszane z łyżką cukru, a na nich ułóż połówki śliwek. Na wierzchu pokrusz 5 dag masła. Piecz w temp. 190 stopni przez następne 35 minut.
  4. Z cukru pudru, cytrynowego soku i aromatu migdałowego utrzyj lukier i polej nim tartę, gdy już wystygnie. Udekoruj grubo posiekanymi orzechami.

Wypróbuj także nasz przepis na powidła węgierkowe oraz poznaj wpływ śliwki na Twoje zdrowie!

Smacznego!

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

U mnie ostatnio powidła z cynamonem, czekośliwka a na weekend placek ze śliwkami :)

  • Zgłoś

wysyp sliwek w moim sklepie wiec post na czasie :) pewnie sprobuju przepisow

  • Zgłoś

Tarta ze śliwkami rządzi! Pyszny przepis ;)

  • Zgłoś

Na pewno skorzystam z przepisów, bo sezon na śliwki szybko się skończy. Chociaż można spróbować te dorodniejsze okazy zamrozić i zimą jak znalazł :).

  • Zgłoś

świetny przepis, uwielbiamy domowe ciasta ze śliwkami :-)

  • Zgłoś

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej