Przepisy na ciasteczka świąteczne

Przepisy na ciasteczka świąteczne

6 sposobów, aby zamienić klasyczne przepisy na ciasteczka w wyjątkowy zbiór rozmaitych przysmaków.


Półmisek z różnorodnymi ciasteczkami wypiekanymi w domu jest jednym z najbardziej uroczystych sposobów na świętowanie Bożego Narodzenia. Aby urozmaicić tradycyjne przepisy, wykorzystaj kilka ciekawych przypraw.

Każdy nie może się doczekać tradycyjnego, świątecznego pieczenia, dekorowania, a w szczególności jedzenia bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. Im większa różnorodność, tym lepiej. Największą popularnością cieszą się niezmiennie klasyczne przepisy na ciasteczka maślane i herbatniki. Ale jeśli tylko pokusisz się na dodanie do nich odpowiednich przypraw, smak Twoich świątecznych wypieków z pewnością się wzbogaci. Popularne przyprawy świąteczne to: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie i imbir.

Aromat cynamonu od razu wypełnia dom, zwiastując niezwykle świąteczną atmosferę. Pobudza zmysły, zwiększa apetyt, a nawet podobno wywołuje uczucie radości. Cynamon to świąteczna przyprawa, którą można dodać zarówno do ciasteczek, jak i napojów. Połączenie cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków ze szczyptą anyżu, ziarnkiem pieprzu i kardamonem doskonale dopełni smak grzanego wina. Te same trzy przyprawy są składnikiem popularnych w Ameryce ciasteczek korzennych i zachwyciły Europę, wchodząc w skład następujących przysmaków:

  • Speculaas, ciasteczka korzenne popularne w Holandii i Belgii, doprawione cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami i imbirem z dodatkiem kardamonu i białego pieprzu.
  • Pepernoten to ciasteczka, które zawdzięczają swój smak i zapach takim przyprawom, jak: cynamon, goździki i orzeszki ziemne. Ciasteczka posypane są cukrem pudrem, dzięki czemu wyglądają jak kule śnieżne.
  • Pierniczki, tradycyjne ciasteczka niemieckie, bardzo popularne w okresie świątecznym. Doprawia się je imbirem, zielem angielskim, kardamonem, goździkami, gałką muszkatołową, kolendrą i anyżem.

Przygotowanie kilku rodzajów ciastek z pewnością będzie czasochłonne, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że w okresie świątecznym każda godzina jest na wagę złota. W tym szczególnym okresie mamy mnóstwo na głowie, poczynając od kupowania prezentów, ubierania choinki po przygotowanie świątecznej kolacji. Nie wspominając już o wizytach rodziny i znajomych. Bez wątpienia jest to najkrótszy okres w roku. Ciasteczka świąteczne są doskonałym prezentem na wszystkie spotkania, co więcej, idealnie sprawdzą się jako podarunki dla nauczycieli, sąsiadów, przyjaciół czy współpracowników. Wzbogacanie ciasteczek o nowe składniki nie tylko sprawi nam ogromną przyjemność, ale również pozwoli w prosty sposób przygotować rozmaite smaki. Szczypta odpowiednich przypraw dodana do kruchych ciasteczek urozmaici ich smak, a w rezultacie otrzymamy dwa różne rodzaje ciastek.

Kolejny pomysł na powiększenie asortymentu domowych ciastek w trakcie Świąt to zorganizowanie przyjęcia poświęconego wymianie smakołyków. Cynamonowe ciastka maślane czy świąteczne kruche ciasteczka ze szczyptą przypraw będą świetną alternatywą dla tradycyjnych przysmaków.

I nie zapomnij zostawić talerza z ciastkami dla Świętego Mikołaja!

Poniżej przedstawiamy sześć niezwykłych sposobów na urozmaicenie klasycznych przepisów na domowe wypieki:
1. Aromatyczne kruche ciastka z nutką latte
Dodaj szczyptę kawy ze zmielonym cynamonem, kardamonem i kandyzowanym imbirem. Zastąp biały cukier brązowym.
2. Ciasteczka cynamonowe
Włóż w ciasteczko patyczek do lodów, aby dzieci mogły trzymać je jak lizaki.
3. Pierniczki
Zamiast tradycyjnie dekorować figurki lukrem, wybierz choinki, gwiazdki, płatki śniegu i serduszka. Dzięki specjalnym foremkom do wycinania ciasta wycięcie takich kształtów nie sprawi Ci żadnych trudności. Na końcu oprósz ciasteczka cukrem pudrem, który będzie imitował śnieg.
4. Ciastka z dziurką
Kolejny tradycyjny przepis, do którego wręcz idealnie pasuje cynamon: pośrodku każdego ciastka umieść ziele angielskie z posiekanym imbirem. Dodaj dwa malutkie precle, które będą imitować rogi reniferów.
5. Imbirowa glazura na ciasteczka
Wymieszaj brązowy cukier, melasę, imbir i 1/4 szklanki wody. Ubijaj całość aż do rozpuszczenia się cukru. Odłóż do stężenia masy na około 1 – 2 minuty. Pozostaw do ostygnięcia.
6. Przyprawione Cantucci
Dodaj kawałki imbiru z puszki i po łyżeczce: cynamonu, ziela angielskiego i innych świątecznych przypraw, aby otrzymać nową wersję klasycznych włoskich ciasteczek.

Ciateczka cynamonowe

Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie
  • 3 łyżki białego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka świątecznej mieszanki przypraw: ziele angielskie, goździki, gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  1. Nagrzej piekarnik do 150°C.
  2. Wymieszaj 3 łyżki białego cukru z cynamonem i świąteczną mieszanką przypraw w małej miseczce, a następnie odstaw na bok.
  3. Zmiksuj ciemny cukier z białym w dużej misce na wolnych obrotach. Dodaj masło i ponownie zmiksuj, do momentu gdy otrzymasz gładką konsystencję, bez grudek. Następnie dodaj jajka i wanilię, miksuj, aż konsystencja stanie się puszysta i lekka.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj całość do mieszanki cukrów , miksując masę na wolnych obrotach, aby połączyć wszystkie składniki. Pamiętaj, że jeśli za długo będziesz miksować ciasto, ciasteczka mogą być za twarde!
  5. Zroluj ciasto w 4-centymertowe kuleczki, a następnie uformuj z nich kształt przypominający laskę cynamonu. Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i piecz je przez 18-20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu zdejmij ciastka z papieru do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia na kratce do pieczenia.


Przeczytaj również:

Przepis na babeczki czekoladowe
Przygotuj szybką (i pyszną) przekąskę, którą pokocha cała Twoja rodzina!

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

koniecznie muszę wypróbować na te święta :-)

  • Zgłoś

W tym roku ciasteczka u mnie w domu robi mężczyzna!

  • Zgłoś

Smakowite przepisy.Pewnie w najbliższym czasie je wykorzystam...

  • Zgłoś

Pyszne pierniczki.Smakowicie wyglądają.

  • Zgłoś

Na pewno wykorzystam przepisy

  • Zgłoś
Head & Shoulders Menthol

Head & Shoulders Menthol

"

Skuteczność w walce z łupieżem to jedno i najważniejsze ale w połączeniu z uczuciem świeżości, który daje i z tym cudownym zapachem czyni ten szampon bezkonkurencyjnym.

"

przez Ambasadora
TesterG142713

Szampon Head & Shoulders Menthol

Szampon Head & Shoulders Menthol

"

Jak dla mnie największe zalety szamponu Head & Shoulders to jego wydajność i konsystencja. To wyraźnie odróżnia go od innych szamponów, których dotychczas używałem. A jeśli chodzi o działanie przeciwłupieżowe sprawdził się idealnie u mnie i u znajomych, którzy podzielili się ze mną opinią.

"

przez Ambasadora