Przepis na domowy makaron

Przepis na domowy makaron

Możesz sama zrobić prawdziwy, domowy makaron i to bez użycia specjalnej maszynki; potrzebujesz tylko wałka i odrobiny cierpliwości.


Zobacz nasz przepis, a dowiesz się, jakie to proste.

Przepis na domowy makaron
Porcje:
4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 dużych jajek
  • Płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:
Krok 1 – Na czysty blat (stolnicę) wysyp mąkę połączoną z solą. Uformuj z niej masę, a na środku zrób niewielki dołek. Wbijaj kolejno jajka do przygotowanego dołka i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz też delikatnie połączyć białka i żółtka jajek widelcem i delikatnie wyrobić je z częścią mąki. Następnie zbierz pozostałą mąkę z boków masy i kontynuuj zagniatanie.


Krok 2 – Dokładnie zagnieć ciasto na gładką masę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, możesz dosypać więcej mąki. Ciasto powinno być wilgotne, jędrne i nie powinno się kleić. Musi być dobrze wyrobione, ale uważaj, żeby nie przesadzić. Ciasto wyrabiaj palcami do wewnątrz i zagniataj energicznie wnętrzem dłoni.

Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie


Krok 3 – Blat (stolnicę) posyp odrobiną mąki. Rozwałkuj cienko ciasto przy pomocy wałka.

Krok 4 – Obetnij nożem brzegi ciasta (które powinno na tym etapie mieć kształt nieregularnego okręgu), tak by powstał zgrabny prostokąt.
Krok 5 – Zawiń ciasto na wałek i szybko je zdejmij, by ciasto nie przywarło do jego powierzchni.

Krok 6 – Ostrym nożem pokrój zrolowane ciasto na dość grube paski – w ten sposób otrzymasz zgrabne tagiatelle. Rozwiń każdy pasek i powieś go do wyschnięcia (2-3 godziny). Doskonale sprawdzi się w tym celu drewniana suszarka do naczyń. Jeśli nie masz takiej suszarki, wstążki makaronu przewieś na długim, cienkim kijku. Jeśli planujesz ugotować makaron zaraz po zrobieniu, oprósz każdą wstążkę mąką i zawiń ją w niewielkie, luźne gniazdko. Pozostaw na blacie do momentu gotowania.

Wskazówki

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Możesz zabarwić swój domowy makaron na różne kolory. Aby uzyskać kolor czerwony, dodaj odrobinę wody, która została po ugotowaniu buraczków. Wodę wymieszaj najpierw z jajkami, a następnie połącz z mąką. Może się okazać, że będziesz musiała użyć mniej jajek albo więcej mąki.
  • Nie wyrabiaj ciasta na zimnej powierzchni (np. blacie marmurowym); ciepło Twoich rąk powoduje, że ciasto staje się elastyczne i gładkie. Ilość mąki można zmieniać w zależności od jej typu, wilgotności powietrza czy wielkości jajek.
  • Ciasto bardzo szybko wysycha, więc jeśli dzielisz ciasto na części i rozwałkowujesz kawałek po kawałku, pamiętaj, aby ciasto odłożone na bok przykryć lnianą ściereczką.
  • Równe i cienkie rozwałkowanie ciasta jest bardzo ważne, gdyż determinuje ono dalszy proces gotowania. Nierówno rozwałkowany makaron, będzie się nierówno gotował.
  • Podczas wałkowania dobrze wyrobione ciasto powinno być jędrne i „wracać”, możesz poprosić kogoś o przytrzymanie jednej strony, kiedy pracujesz nad drugą.
  • 500 g makaronu należy gotować w 4 litrach osolonej, wrzącej wody przez około 4 minuty.
  • Świeży makaron można przechowywać w szczelnym, zamkniętym pojemniku do 4 dni.


Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Rosół i zupa pomidorowa najlepiej smakują z domowym makaronem.Moja mamusia bardzo często robiła,ja utrzymuje tradycję ,chyba,że coś wypadnie.Jak mam więcej to ususzę i mam na wtedy na kiedy mi potrzeba.

  • Zgłoś

Dzieki za przepis. Pamietam smak takich domowych klusek...szczegolnie robionych przez moja babcie. Wspaniale.

  • Zgłoś
aMarta

aMarta

Zgłoszone

Przed laty robiłam makaron sama, teraz brakuje sił w rękach.

  • Zgłoś
Eva89

Eva89

Zgłoszone

Kiedyś moja mama robiła taki makaron do rosołu. Smakował super, ale niestety mi zawsze brakuje czasu, żeby go zrobić

  • Zgłoś

Super propozycja, spróbuję go zrobić.

  • Zgłoś

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej