Potrawy z grzybami

Potrawy z grzybami

Jesień to pora roku, kiedy las hojnie obdarza nas swymi darami. Borowiki, kurki czy podgrzybki zachwycają nas swym aromatem i znajdują całą masę pysznych zastosowań w kuchni. Możemy przygotowywać z nich różnorodne potrawy z grzybami: zupy i sosy, świetnie sprawdzają się także jako dodatek do dań mięsnych czy makaronów. Wiele gatunków grzybów nadaje się do marynowania i przygotowywania z nich przetworów. Wypróbujcie nasze przepisy na potrawy z grzybami!


Aromatyczny sos z grzybów leśnych

Składniki:

- 1 kg świeżych grzybów leśnych
- 1-2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz mielony, tymianek lub rozmaryn

Przygotowanie
1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz pod zimną bieżącą wodą i szybko osusz. Pokrój je w cienkie plasterki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekanej w drobną kostkę.
3. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż ok. 2 minuty aż się zeszkli.
4. Dodaj pokrojone grzyby, a gdy uwolnią wodę dodaj czosnek i duś je ok. 15 minut.
5. Połącz mąkę, śmietanę i wodę i dokładnie rozmieszaj. Zalej przygotowaną mieszaniną grzyby i zagotuj.
6. Przypraw sos według uznania. Jeśli jest za gęsty, rozcieńcz go dodając wody.
7. Tak przygotowany sos świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą oraz kluskami. Jest także fantastycznym dodatkiem do pieczonych mięs!


Tradycyjna zupa grzybowa

Składniki:

- ½ kg świeżych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego lub wołowego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sok z cytryny
- ½ łyżki mąki
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- wybrany makaron – kokardki, łazanki, kolanka lub niewielkie rurki

Przygotowanie:
1. Grzyby oczyść, umyj i osusz. Pokrój na niezbyt duże części i przełóż do garnka lub rondla. Podsmażaj na wolnym ogniu do czasu aż odparuje uwolniony z nich sok.
2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, do grzybów dodaj masło i cebulę. Smaż wszystko razem aż cebula się zeszkli.
3. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut na niewielkim ogniu.
4. Śmietanę ubij razem z sokiem z cytryny, dodaj mąkę i wlej do naczynia z zupą. Zagotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
5. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Dopraw zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posyp delikatnie posiekaną natką pietruszki.

Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Kurki w oliwie

Składniki:

- 1 kg kurek
- 250 ml oliwy z oliwek
- 1,5 l wody
- 200 ml octu
- 100 g cukru
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- gałązka świeżego oregano
- sól, pieprz, skórka z cytryny

Przygotowanie:

1. Kurki dokładnie umyj i osusz.
2. W garnku zagotuj wodę z cukrem, czosnkiem i przyprawami, a następnie dodaj ocet.
3. Kiedy marynata wystygnie wsyp kurki i gotuj je przez 15 minut.
4. Osączone grzyby przekładaj do słoiczków, dodając do nich skórkę z cytryny.
5. Do gorącej zalewy dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
6. Zalej nią grzyby w słoiczkach, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 20 minut.

Masz sprawdzone przepisy na smakowite potrawy z grzybami? Podziel się nimi z innymi! Czy uważasz, że ten artykuł jest pomocny lub interesujący? Kliknij na ikonkę „lubię to” Jeśli podoba Ci się ten artykuł, nie zapomnij podzielić się nim z innymi!

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

Potrawy z grzybów uwielbia cała moja rodzina.Chyba skuszę się na ten sos grzybowy :-)

  • Zgłoś

Ja uwielbiam i Moja rodzinka wszelakiego rodzaju grzybki to w zupie to w jajecznicy itp;):) Ale przepis na ta zupkę powyżej wyśmienita prosta i bardzo dobra Dziękuje;):)

  • Zgłoś

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej