Pomysły na smaczne i zdrowe obiady
Wystarczy odrobina dobrej organizacji, abyś mogła przygotowywać smaczne i zdrowe obiady dla swojej rodziny bez nadszarpnięcia domowego budżetu, nawet jeśli masz niewiele czasu.
Na dobry początek
Przygotuj miesięczny plan, w którym każdego dnia zapisuj pomysły na szybkie i zdrowe obiady. W mgnieniu oka zapełnisz wolne miejsce inspirującymi pomysłami.
Mięso
Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem białka i witamin, a przede wszystkim bardzo łatwo można z niego przygotować smaczny i zdrowy obiad.
- Grilluj kurczaka bez skóry. (Kurczak smażony w panierce ma sześć razy większą zawartość tłuszczu!) To, co zostanie z niedzielnej pieczeni, wykorzystaj do przygotowania posiłku na następny dzień, w myśl zasady.
- Jeśli przygotowujesz szynkę, a chcesz ją również dodać do kolejnego posiłku, szybko ostudź mięso, a następnie włóż je do lodówki lub zamrażarki.
- Zamrażanie mięsa pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze. Kupuj mięso w promocji, a wykorzystuj wtedy, kiedy tylko masz na nie ochotę. Zamrażaj mięso, zanim minie termin jego przydatności do spożycia. Pamiętaj też, aby koniecznie ugotować je najdalej w ciągu dwóch dni od rozmrożenia. Jeśli rozmrażasz mięso w mikrofalówce, ugotuj je od razu po rozmrożeniu.
Dania z ryb
- Zalecane jest spożywanie jednego lub dwóch posiłków tygodniowo przygotowanych ze świeżych tłustych ryb, takich jak: tuńczyk, łosoś, sardynki czy pstrąg. Tuńczyk w puszce jest również uznawany jako świeża ryba.
- Mięso białych ryb ma bardzo dużo walorów odżywczych i jest świetną podstawą zdrowych dań, które można serwować z warzywami gotowanymi na parze lub jako dodatek do ryżu.
- Jeśli chcesz przygotować zapiekankę z rybą, zacznij od przygotowania puree, upiecz rybę, a następnie zapiecz połączone składniki. Zapiekankę z łatwością możesz zamrozić i wykorzystać innego dnia.
Dania z makaronem i ryżem
Produkty bogate w skrobię są znakomitym źródłem węglowodanów, które dostarczają energii i są kluczowe dla właściwego poziomu witaminy B, błonnika, wapnia oraz żelaza w organizmie. Węglowodany powinny stanowić do 30% Twojej diety.
- Podawaj ryż i makaron z różnymi dodatkami, np.: pomidorami i warzywami, kurczakiem z nutą cytryny czy choćby z półtłustym serem, dzięki czemu Twoje posiłki będą pełne niezbędnych składników odżywczych.
- Jeżeli Twoje dzieci uwielbiają pesto, koniecznie dodaj do niego pokrojone warzywa, marchewkę, brokuły lub kukurydzę.
- Jeżeli zdecydujesz się ugotować ryż nieco wcześniej przed posiłkiem, powinnaś przechowywać go w temperaturze przynajmniej 60°C aż do momentu podania lub szybko ostudzić ryż po ugotowaniu, przełożyć do małych miseczek i przechowywać w lodówce. Ryżu nie należy studzić powoli.
- Dania z makaronem i ryżem są świetnym pomysłem na pożywny i smaczny posiłek, kiedy zapasy świeżych produktów już się kończą.
Wskazówka
Zaplanuj aktywny dzień dla Twojego dziecka, koniecznie pamiętaj o dostosowaniu sposobu żywienia do rodzaju jego aktywności.

mania1