Kuchnia indyjska: przepisy na curry

Kuchnia indyjska: przepisy na curry

Kuchnia indyjska jest subtelną mieszanką prostych składników i egzotycznych, ostrych przypraw.


Spróbuj poniższych przepisów i pobudź swoje zmysły.

Kurczak na maśle

Liczba porcji: 6 – 8
Czas przyrządzenia: 45 minut + czas marynowania

Kurczak na maśle

Składniki:

  • 10ml mielonego chili
  • 5ml mielonego kminu rzymskiego
  • 5ml mielonej kolendry
  • 5ml kurkumy
  • 50ml kwaśnej śmietany
  • 15ml wyciśniętego czosnku
  • 5ml startego świeżego imbiru
  • 5ml soli
  • 60ml przecieru pomidorowego
  • 750g pokrojonych w kawałki filetów z piersi kurczaka
  • 30ml sklarowanego masła (tzw. ghi)
  • 1 duża posiekana cebula
  • 125ml śmietany crème fraîche
  • Liście kolendry do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj chili, kmin, kolendrę, kurkumę, kwaśną śmietanę, czosnek, imbir, sól i przecier pomidorowy. Dodaj pokrojone mięso z kurczaka i marynuj w lodówce przez 45 minut.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej sklarowane masło, a następnie podsmaż cebulę do miękkości. Dodaj zamarynowane mięso z kurczaka i duś przez 30 minut.
  3. Dodaj śmietanę crème fraîche, zmniejsz ogień. Duś potrawę na wolnym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem udekoruj danie liśćmi kolendry.


Warzywne curry
Liczba porcji: 6
Czas przyrządzenia: 35 minut

Warzywne curry

Składniki:

Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie
  • 15ml masła
  • 4 małe cebule podzielone na ćwiartki
  • 2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego
  • 2 laski cynamonu
  • 15ml mąki
  • 250ml wody
  • 45ml przecieru pomidorowego
  • 5ml mielonej kolendry
  • Szczypta kurkumy
  • 15ml łagodnego curry
  • 2 średnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 350g obranych i pokrojonych w kostkę owoców orzecha szarego
  • 250g fasolki szparagowej z odciętymi końcówkami
  • 3 duże obrane i przekrojone wzdłuż marchewki
  • 100g groszku
  • 250ml mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i podsmaż cebule do miękkości, na jasnobrązowy kolor. Dodaj anyż gwiazdkowy i laski cynamonu. Powoli dodawaj mąkę, a następnie dokładnie mieszając, wlewaj wodę, aby nie powstały grudki.
  2. Dodaj przecier pomidorowy, kolendrę, kurkumę, curry, ziemniaki, orzechy, fasolkę szparagową, marchewki. Całość duś pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  3. Dokładnie mieszając, dodaj mleczko kokosowe i duś bez przykrycia aż do uzyskania miękkości warzyw.


Wołowina vindaloo
Liczba porcji: 4 – 6
Czas przyrządzenia: 1 godzina i 15 minut

Wołowina vindaloo

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 10ml świeżego imbiru
  • 4 świeże papryczki chili
  • 10ml nasion gorczycy
  • 5ml kurkumy
  • 5ml mielonego kminu rzymskiego
  • 15ml nasion kozieradki
  • 50ml białego octu
  • 30ml oleju
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 4 duże, obrane i przetarte pomidory
  • 6 liście curry
  • 2 laski cynamonu
  • 5 goździków
  • 5ml cukru
  • 1kg wołowiny pokrojonej w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj razem czosnek, imbir, papryczki chili, gorczycę, kurkumę, kmin rzymski, kozieradkę i ocet aż do uzyskania jednolitej pasty.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę aż do miękkości. Dodaj pastę curry i duś przez 5 minut, a następnie dodaj przetarte pomidory. Całość duś przez kolejne 5 minut.
  3. Na koniec dodaj liście curry, laski cynamonu, goździki, cukier i pokrojoną wołowinę. Wszystko dobrze wymieszaj – tak, aby wołowina została równomiernie pokryta przyprawami. Następnie wlej 60 ml wrzątku i duś przez 45 minut aż do uzyskania miękkości.

© Gallo Images

  Zaloguj się, by dodać komentarz

Mieszkam przez kilka miesiecy w roku w Indiach i podane przepisy roznia sie nieco od potraw przyrzadzanych w tym kraju. Pierwsza sprawa dotyczy smietany i creme fraiche. W Indiach uzywa sie do potraw naturalnego jogurtu (nie takiego chemicznego ze sklepu). Zamiast przecieru pomidorowego, Hindusi uzywaja pokrojonych w drobna kostke pomidorow. Do zageszczania sosu nie uzywaja maki. W Indiach dominuje kuchnia wegetarianska, a wszelkiego rodzaju sosy z warzywami nazywaja sabji, nie curry.

  • Zgłoś

uwielbiam curry i dodaje je do wszystkiego....uwielbiam czuć ten smak w ustach:) chłopak mówi że przesadzam ale co zrobię jak uwielbiam:)

  • Zgłoś
LEW370

LEW370

Zgłoszone

Tam gdzie curry tam ja,uwielbiam smak i zapach w potrawach. Zapewniam też , że kto raz spróbuje ten zawsze będzie wracał gdyż dobrze wpływa na trawienie oraz pieści zmysły.

  • Zgłoś
Przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
5

Przepisy kulinarne

You have already participated to this slideshow
Aussie 3 Minute Miracle Moisture

Aussie 3 Minute Miracle Moisture

"

Naprawdę nie ma lepszego zestawu do włosów. Od samego zapachu można oszaleć, bo jest po prostu boski!!!! Nie mówiąc o działaniu, moje włosy nareszcie są piękne !

"

przez Ambasadora
Anulka_88