Domowe przetwory z owoców

Domowe przetwory z owoców

Wrzesień to najlepsza pora na robienie domowych przetworów, które przeżywają renesans i stają się coraz bardziej trendy!


Moda na przetwory

Kiedyś nasze babcie robiły przetwory przez całe lato, bo zimą nie były dostępne świeże warzywa ani owoce. Dziś możemy się nimi cieszyć przez cały rok, z łatwością odnajdując je na półkach w supermarkecie. Mimo tego jesienne przygotowywanie domowych zapasów, które wypełnią spiżarnie i piwnice, wraca do łask, a wręcz – jest modne! Słoiki z owocowymi przetworami i butelki z domowymi nalewkami stają się nieodzownym elementem perfekcyjnego stołu.

Zalety domowych weków

Zalet domowego przygotowywania przetworów jest wiele. Większość dostępnych w sklepach sałatek, kompotów czy dżemów zawiera chemiczne konserwanty, barwniki i polepszacze smaku. Przygotowując je samodzielnie w domu możesz mieć pewność, co zaserwujesz swoim gościom czy rodzinie. Dżemy, konfitury, marmolady, galaretki czy kompoty pozwalają dostarczać zimą witamin i innych składników mineralnych zawartych w owocach. Wyjęcie i otwarcie słoika z kompotem jest także niezwykle szybkie i wygodne. Domowe przetwory przyniosą Ci również ekonomiczne korzyści zimą, kiedy ceny owoców są dużo wyższe.

Co zamknąć w słoiku?

W robieniu owocowych przetworów nie musisz ograniczać swojej fantazji – możesz tworzyć  własne, oryginalne smaki właściwie ze wszystkich owoców, które znajdziesz jesienią na polskich straganach! Z jabłek, gruszek, śliwek czy porzeczek zrobisz pyszne dżemy, konfitury czy kompoty. Możesz tworzyć z nich oryginalne kombinacje, wzbogacając o ostre czy egzotyczne przyprawy lub postawić na tradycyjne węgierkowe powidła, gruszki w syropie czy prażone jabłka, które staną się szybkim i wygodnym dodatkiem do naleśników lub ryżu.

Registration

Weź udział w EverydayMe i otrzymuj wyjątkowe oferty!

Weź udział w naszym programie

Jak pasteryzować?

Aby Twoje przetwory przetrwały dłużej niż 2-3 tygodnie, wymagać będą pasteryzowania.  Dzięki niemu zniszczone zostaną drobnoustroje (albo zahamowany zostanie ich wzrost) lub enzymy, a jednocześnie Twoje przetwory zachowają smak i wartości odżywcze. Pasteryzowanie nie jest trudne – po zamknięciu słoików powinnaś wstawić je do dużego garnka z wodą, tak aby były w niej całkowicie zanurzone i gotować około 20 minut. Po wyłączeniu kuchenki nie wyjmuj ich, lecz pozostaw w wodzie do wystygnięcia. Przystępując do robienia przetworów konieczne jest wyjałowienie słoików, a po ich przygotowaniu i pasteryzacji – trzymanie w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jedz lokalnie

Jak obliczyli naukowcy w Stanach Zjednoczonych przeciętny produkt, który trafia na talerz, przebył aż 1500 mil, tracąc podczas tej podróży zarówno świeżość, jak i składniki odżywcze. Dlatego powstała idea „lokalnego żywienia”, w którą doskonale wpisują się domowe przetwory. Kupując warzywa i owoce do zamknięcia w słoikach na pobliskim bazarku, targu czy w warzywniaku, przyczynisz się do oszczędności energii, a także… wykorzystasz surowiec wtórny, jakim jest słoik! Warto więc kolekcjonować słoiki przez cały rok!

Potwierdź dane osobowe

Uzupełnij poniższe informacje, by ukończyć ten etap

także lubie robić przetwory fajnie jest potem w zimie kiedy mam ochote na sok malinowy lub z aroni czy salatki do kanapek i obiadu i wiem że to jest zdrowe bez konserwantów i różnych sztucznych dodatków

  • Zgłoś

uwielbiam robiż przetwory ze względu na jedna ważną rzecz - potwm wiem co jem, wiem ze to co w słoiczku było porządnie umyte, doprawione tak jak mi pasuje i nie ma tam żadnej chemii - BEZCENNE....

  • Zgłoś

A taki skarb wyciągnięty ze spiżarni w długi zimowy wieczór, mmmmmniam. I sałatki do obiadu zawsze pod ręka to jest to w każdym domu powinno być

  • Zgłoś
Pati8

Pati8

Zgłoszone

Najlepiej smakują jak samemu się je zrobi :) poza tym wiadomo że też najzdrowsze.

  • Zgłoś

Uwielbiam przetwory, zwłaszcza takie domowej roboty, to na prawdę prawdziwa jakość i wiem co jem:):) pychota :)

  • Zgłoś

Dowiedz się jak...

Jak utrzymać kable w należytym porządku

Nowoczesne mieszkania są wyposażone w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych, co przekłada się na plątaninę kabli w salonie, które wiją się po podłodze niczym elektryczne robaki. Pomożemy Ci rozwiązać ten problem.

Czytaj dalej

Jak pomalować usta w zaledwie 5 prostych krokach

Wyraziste usta są wiecznie modne. To znakomity i prosty sposób na zmianę wizerunku, a ponadto jeden z ważniejszych kobiecych atrybutów. Spróbuj maksymalnie wykorzystać naszą tajną broń kobiecą.

Czytaj dalej

Jak przygotować trzy napoje, które doskonale rozgrzeją Cię w czasie zimy

Kiedy zima daje się nam we znaki, nie ma nic lepszego niż gorący, rozgrzewający napój. Eleganckie kawiarnie posiadają w swojej ofercie bogaty wybór oryginalnie podanych kaw, które możesz również samodzielnie przygotować w domu. Doskonale rozgrzeją Cię podczas mroźnych, zimowych dni.

Czytaj dalej