Domowe przetwory owocowe na zimę
Jesienne dni, kiedy chętnie zamykamy się w domowych pieleszach, warto wykorzystać, aby zamknąć w słoikach to, co w ciągu ostatnich miesięcy dała nam natura. Istnieje przekonanie, że robienie przetworów owocowych wymaga sporo pracy. Większość domowych przetworów owocowych na zimę robi się jednak łatwo, szybko i przyjemnie, a czas poświęcony na przetwory owocowe owocuje smakołykami bez konserwantów, które będziemy mieć pod ręką przez całą zimę. Oto nasze propozycje:
Powidła węgierkowe
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj i wyparz słoiki.
2. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Przełóż do rondla, podlej niewielką ilością wody i rozgotuj, często mieszając.
3. Gdy masa zgęstnieje i nabierze ciemniejszej barwy dodaj cukier i gotuj na małym ogniu aż całkowicie się rozpuści i zgęstnieje.
4. Przełóż do słoików, szczelnie dokręcając wieczka i odwróć do góry dnem.
Gruszki w syropie
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 100 g cukru
- 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 3 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki.
2. Ciasno ułóż je w przygotowanych wyparzonych słoikach.
3. Z wody, cukru i soku z cytryny przygotuj syrop, gotując wszystkie składniki.
4. Zalej gruszki syropem.
5. Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj je przez 10 minut w garnku.
Prażone jabłka
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz cieniutko ze skórki, usuń gniazda nasienne oraz pokrój w małą kosteczkę.
2. Wsyp do garnka lub na dużą patelnię i dodaj 4 łyżki cukru (po 2 na 1kg)
3. Praż je na bardzo wolnym ogniu do czasu, kiedy zupełnie się rozpadną i powstanie z nich gęsty mus.
4. Powstałą masę przekładaj do słoiczków i szczelnie zamknij.
5. Aby zachowały swoją trwałość pasteryzuj je przez 20 minut.
Życzymy smacznego!
0 komentarz