Hura!

hooray

Twoje zamówienie zostało złożone. Wysłaliśmy Ci e-mail.

Zamknij

Mój koszyk

Twoje próbki

Wybierz próbkę do zamówienia

cashback

Sprawdź dostępne oferty dostosowane do Ciebie!

Wybierz swój adres wysyłki

Tradycyjne dania wigilijne w nowej odsłonie – przepisy, które pokocha cała rodzina

DesktopImage
0
Wigilia to czas wyjątkowy dla każdego z nas. Z roku na rok na Twoim stole w Wigilię pojawiają się pewnie te same, tradycyjne potrawy. Czy czasem przez myśl nie przechodzi Ci pomysł o tym, aby trochę unowocześnić stare przepisy? Jeśli tak, to poznaj przepisy na zmodyfikowane potrawy wigilijne!

4 potrawy wigilijne w nowym wydaniu, których nie może zabraknąć na Twoim stole

Sałatka ziemniaczana z serem pleśniowym

Ta nowoczesna sałatka świąteczna zachwyci wszystkich członków rodziny, których zaprosiłaś na Wigilię. Do jej przyrządzenia potrzebne Ci będą pokrojone w kostkę ugotowane 4 ziemniaki, 10 dag dowolnego sera pleśniowego, gruszka z syropu, a także ziarna słonecznika, 15 dag rukoli oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia). Wszystkie składniki połącz razem i polej domowym sosem przyrządzonym z łyżki octu balsamicznego połączonego z 4 łyżkami oliwy z oliwek, solą oraz pieprzem.

Makaron w galarecie z pieczarkami

Do tego przepisu wykorzystaj ugotowany makaron w kształcie muszli. Nadziej go farszem przygotowanym z czterech jajek, 20 dag pieczarek, szczypiorku oraz dwóch łyżek majonezu. Całość zalej bulionem połączonym z żelatyną i odstaw do lodówki, do momentu utworzenia się galarety.

Pierogi z dynią i ryżem

W czasie wigilii nie musisz podawać wyłącznie pierogów z kapustą. Na pewno Tobie i Twojej rodzinie zasmakują świąteczne pierogi z dynią. Ciasto na pierogi nafaszeruj masą przygotowaną z 10 dag ugotowanego ryżu, 25 fag startej dyni i 30 dag startych jabłek, odrobiną miodu oraz 50 g namoczonych rodzynek.

Pieczony karp

W tym roku zamiast podawać karpia w galarecie pomyśl o przygotowaniu jego pieczonej wersji. Pokrojoną na kawałki rybę oprósz solą i pieprzem, a następne odstaw ją do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie każdy z filetów zanurz w rozbełtanym jajku i mące. Podsmaż rybę przez chwilę na patelni grillowej z klarowanym masłem, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego razem z plasterkami cytryny. Całość zapiekaj ok. 15–20 minut. Na koniec udekoruj potrawę świeżo poszatkowanym koperkiem.

Nic jednak nie zastąpi rodzinnych rozmów i zapachu żywej choinki w każdym domu. Pamiętajmy o naszych bliskich i bądźmy razem z nimi w ten szczególny czas.

0

Dodaj komentarz

Myślimy, że polubisz